Huize Treeswijk

Langs de provinciale weg N69 van Aalst naar Valkenswaard staat Huize Treeswijk. Het is een mooi herenhuis met rijke uitstraling en omgeven door een landschapspark met een statige oprijlaan.  Huize Treeswijk is een Rijksmonument en met de Treeswijkhoeve, de 2 dienstwoningen , 2 werkmanshuizen , vormt het “Het Gehucht Treeswijk”.

Uitvoerige informatie en omschrijving te verkrijgen bij : Waalres Erfgoed

De Pracht

In Aalst en vooral in de wijk Ekenrooi is De Pracht een begrip ,dat verbonden is met het huidige  gemeenschapshuis. Er was echter een voorloper uit 1873 : Een mooie villa Huize De Pracht ,die in Ekenrooi te midden van boerderijen stond. Het voormalige huis werd vermoedelijk in 1965 gesloopt.

Uitvoerige omschrijving en informatie te verkrijgen bij : Waalres Erfgoed

De Aalstermolen

In Aalst staat deze fraaie bergkorenmolen.

De molen werd in 1904 gebouwd in een open ruimte zonder bebouwing er om heen. De molen lag buiten het dorp en na het kappen van het bos naast de molen , had de westenwind had vrij spel . Dit was belangrijk om de wieken optimaal in de wind te zetten ; ook wel “kruien” genoemd.

Inmiddels is de woonwijk de Voldijn gerealiseerd en is de molen is nu volledig door bebouwing omgeven.

Voor meer details en historische informatie over de molen is te vinden bij Het Waalres Erfgoed.

 

Hut van Mie Pils Aalst

Het gebied waar de Hut van Mie Pils ligt, is al sinds ongeveer 2.000 voor Christus bewoond. Langzaamaan ontstonden de eerste nederzettingen en buurtschappen, in de vorm van een esdorpstructuur. De structuur van de wegen is met name in het Achtereind, het gebied waar de Hut van Mie Pils ligt, nog deels intact gebleven. De overige omgeving heeft zich in de laatste eeuwen ontwikkeld, maar het buitengebied heeft zijn groene structuur weten te behouden, waardoor het nu een aantrekkelijk gebied is voor natuurrecreanten.

Historische informatie van Hut van Mie Pils : Historie - Hut van Mie Pils